Jak skutecznie obniżyć cholesterol?

Możliwość komentowania Jak skutecznie obniżyć cholesterol? została wyłączona

Cholesterol to związek chemiczny zlokalizowany w tkankach oraz osoczu krwi, niezbędny do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Wyróżniamy dwie formy cholesterolu – dobry oraz zły. Głównym problemem XXI wieku, a więc można powiedzieć – cywilizacyjnym – jest wysoki poziom złego cholesterolu. Nie da się ukryć – jego nadmiar powoduje szereg różnego rodzaju chorób – głównie układu naczyniowego np. miażdżycy czy chorób niedokrwiennych. Skąd związek ten bierze się w naszym organizmie? Dobry syntezowany jest przez wyspecjalizowane organy. Zły natomiast pobierany jest z pożywienia. Najwięcej cholesterolu znajdziemy w tłustej golonce, pieczonych żeberkach, smakowitym smalcu z razowym chlebem – w najbardziej smakowitych, a zarazem tłustych daniach.

Hipercholesterolemia, czyli długo utrzymujący się wysokim poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do licznych chorób układu krążenia. Istnieje siedem zasadniczych czynników bezpośrednio wpływających na poziom naszego cholesterolu: geny (nic z tym nie możemy zrobić), problemy natury zdrowotnej (cukrzyca, niedoczynność tarczycy, choroby nerek, anoreksja), nieprawidłowa dieta, otyłość, stres, używki oraz brak aktywności fizycznej.

Jak skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu?

Po pierwsze: DIETA.

Kluczem do sukcesu w tym zakresie jest ograniczenie produktów bogatych w cholesterol. Warto wyeliminować ze swojej codziennej diety utwardzone tłuszcze roślinne oraz nasycone kwasy tłuszczowe – margaryny, słodkie i słone przegryzki, kupne ciasta, tłuste mięso, podroby, pełne mleko, żółte sery, tłuste białe sery, masło.

Samo ograniczenie produktów bogatych w cholesterol na nic się zda. Aby całkowicie pozbyć się złego cholesterolu, a jednocześnie podnieść poziom tego dobrego należy wprowadzić do diety kilka zasadniczych rzeczy:

  • Ryby bogate w kwasy omega 3 – makrele, sardynki, łososie, pstrągi, halibuty;
  • Oliwę z oliwek;
  • Prebiotyki w postaci warzyw – czosnek, cebulę oraz szczypiorek;
  • Orzechy – włoskie, laskowe i migdały;
  • Cynamon;
  • Rośliny strączkowe – fasolę, cieciorkę, groch i soczewicę.

Po drugie: BŁONNIK

Jeżeli zależy nam na obniżeniu i utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, kluczem do sukcesu jest błonnik witalny. Wiele produktów zawiera błonnik, jednakże optymalną dawkę osiągniemy wyłącznie dzięki suplementacji. Na szczęście na rynku znajdziemy szereg naturalnych specyfików, które dzięki dużej ilości błonnika i witamin znacząco wpływają na zły cholesterol. Jedną z lepszych opcji jest Fibre Select – suplement stworzony na bazie naturalnych, starannie wyselekcjonowanych ziół i roślin. Produkt ten dostępny jest w postaci proszku do rozpuszczania – możemy go mieszać nie tylko z wodą, ale również z jogurtami czy sokami. Spożywanie Fibre Select 3 razy dziennie pozwoli zapomnieć nam o problemach z cholesterolem.

Po trzecie: RUCH

Wysiłek fizyczny pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów – ruszając się gubimy tłuszcz, a tym samym obniżamy zły cholesterol. Wbrew powszechnej opinii nie musimy ćwiczyć codziennie – w zupełności wystarczą krótkie treningi 3 razy w tygodniu i to tylko po 30 minut. Jeżeli nie mamy czasu na siłownię czy fitness, możemy ćwiczyć w domu albo… wybrać się na rower, basen czy pobiegać. Rodzaj wysiłku powinien być dopasowany do naszej kondycji fizycznej.

 

No votes yet.
Please wait...